Populära inredningsstilar

Många som tänker på inredning tänker i första hand på möblerna. Men för att inreda ditt hem fullt ut kan det vara en bra ide ifall du har en inredningsstil i tanken. Vad som menas med en inredningsstil är att alla möbler och dekorationer tillhör samma tema. Det finns en rad med olika inredningsstilar och det är till och med möjligt att kombinera två stilar med varandra. Men innan du kan välja stil kan det vara en bra idé om du börjar med att läsa om de olika stilarna för att se vilken som passar din stil bäst.

Skandinavisk stil

Den skandinaviska stilen är en av de stilar som lyckats hålla sig högt upp bland de populära stilarna. Det är en modernare stil som du bland annat kan se i mäklarstylingar. Stilen innebär vanligtvis neutrala och jordnära färger med svartvita bilder, gammalt mixat med nytt och gärna en mix med olika tyger.

Romantiskt och lantligt

Den här stilen är en av de mer populära i Sverige. Den har funnits i flera år och består av gamla möbler. Men även fast det är äldre, mer begagnade möbler, som används bör de samtidigt vara hela. För att få den lantliga/romantiska stilen kan du använda dig av möbler du hittar i second hand. Ett exempel är kryssbensbord ifall du vill få en lite modernare variant av stilen.

Orientalisk inredningsstil

Den orientaliska stilen bjuder på mycket färger, tyger, lyktor och saker som påminner om Asien, framförallt Kina, Indien och Japan. Det är en populär stil, men många väljer endast att inreda en del av sitt hem i den här stilen eftersom det är lätt att använda för mycket dekorationer vilket leder till att rummet ser väldigt rörigt ut.

Retro stil

Retro är en annan inredningsstil som under de senaste åren har vuxit i popularitet. Från namnet på stilen kan du antagligen gissa vad den innebär. Förutom retro finns det en väldigt liknande stil som kallas för Modern Retro. Stilarna är i stort sett likadana, skillnaden är att Modern Retro innebär moderna möbler som tillverkats i retrostil.

Skapa din egna stil

Skulle ingen av inredningsstilarna kännas rätt för dig kan du skapa en helt egen stil. Du kan ta de delar du tycker om och inreda ett rum på det sättet. Det viktigaste att tänka på är att välja sådant som passar med varandra, kanske hålla dig till ett visst färgtema eller en viss typ av möbler. Skulle du däremot vilja ha en stil med omatchade möbler och färger kan du givetvis göra det också. Eftersom det är ditt hem som du inreder är det endast din åsikt som räknas. Bor du däremot tillsammans med andra kan det vara bra att prata med dem innan du börjar designa hemmet/rummet.

Har du fått i uppdrag att inreda någon annans hem, eller blivit ombedd om hjälp, måste du tänka på vad den personen önskar. Du kan självklart komma med förslag och tips på vad du tycker om men i slutändan är det den personens åsikt som är viktigast när det gäller inredningen/designen.